Rólam mondták

"Ami tetszik abban, amit és ahogy csinálsz, hogy soha nem kérdőjelezed meg azt (vagy én nem tapasztaltam ilyet eddig), hogy az, amire valaki vágyik, amit célul tűzött ki, az "jogos-e". Ezt azért emelem ki, mert ezzel volt már egy negatív tapasztalatom."
Hidvéginé Dr Török Mária

2017. augusztus 11., péntek

Járnak a coach-ok coach-hoz?

Szerinted járnak?

Te melyik coach-ban bíznál meg inkább: aki jár coach-hoz, vagy aki nem?
Mi oka lehet egy coach-nak coach-hoz menni?

Mindez kiderül a cikkből, olvass tovább.


Kezdjük azzal, amit biztosan tudok: én járok. És még sok coach-ot ismerek, aki szintén jár. Tehát kijelenthetjük: igen, járnak a coach-ok coach-hoz.

Ez azonban általánosítás, mert létezik olyan coach is (ha nem is sok), aki nem jár coach-hoz. Az általánosításokat pedig a coach-ok egyenesen üldözik. Mert veszélyesek.
(Ha olyan, magát coach-nak nevező személlyel találkozol, aki nem így tesz, akkor lehet számodra nagyon hasznos segítő, de tudd, hogy ő nem coach, hanem például tanácsadó, vagy hasonló.)

Így tehát ez az általános állítás nem minden esetben állja meg a helyét.
Tegyük konkréttá: egy magára valamit is adó coach jár coach-hoz.


Miért?

Több oka is van rá:

1)            Egy igazi coach szeret fejlődni, tanulni. Örökösen. Ezért sokat olvas, jár továbbképzésekre, tréningekre, konferenciákra, szupervízióra, és más coach-okhoz is.

2)            Egy igazi coach tudja, hogy bármilyen magas szintjén áll is az önismeretnek, továbbfejlődnie akkor is lehet, mert ő is csak emberből van.

3)            Egy igazi coach tudja csak igazán, hogy mennyire hatékony módszer és szemléletmód az, amit ő is használ: a coaching. Ezért igénybe veszi.

Én például minden hónapban eljárok a Coach Szalonba, amely egy coach közösség, ahol mindig tanulunk valami újat, eseteket beszélünk meg (ezt hívják szupervíziónak), és coacholjuk is egymást. És ezen kívül is rengeteg helyre megyek minden évben.



Mire használja egy coach a másik coachot?

Coach-ként életünk egyre több helyzetét vagyunk képesek gyorsan, hatékonyan és „önerőből” megoldani. Sőt, egyre kevesebb olyan helyzet adódik az életünkben, amelyet megoldandó problémaként, vagy kihívásként látunk. Egyszerűen csak az élet velejáróivá egyszerűsödnek a szemünkben, amelyekről egyre gyorsabban vagyunk képesek döntést hozni. Mert egyre többet tudunk magunkról, a körülöttünk élő emberekről, és úgy általában az emberek működéséről.

De azért, – ha ritkábban is, – előfordul néha olyan élethelyzet is, amikor mi sem látjuk a fától az erdőt a saját életünkben. Vagyis: MÉG nem látjuk. És gyorsabban szeretnénk a megoldást, mint ahogy azt mi magunknak, egyedül, vagy épp a szeretteink, barátaink segítségével meglelhetnénk. Ezért coach-társunkhoz fordulunk.

Mert tudjuk, hogy neki is éppúgy megvan az a szemléletmódja, eszköztára, hozzáállása, és külső szeme, amivel segíteni tud gyorsabban irányt találni, lendületet venni, megerősíteni, rálátni valamire, stb. Amire épp szükségünk van.

És bár mi, coach-ok, egyre több helyzetet képesek vagyunk egyedül, gyorsan és hatékonyan megoldani az életünkben, mégis többször járunk coach-hoz, mint mások. Mert mi sokszor olyankor is megyünk, amikor nem egy egetrengető, világunkat megváltó, nehéz élethelyzettel állunk szemben, hanem akkor is, ha egy (látszólag) apróságot szeretnénk megoldani. Mert tudjuk, hogy a nagy dolgok apróságokból állnak össze.

Na, tudod már, hogy kiben bíznál meg jobban: abban a coach-ban, aki jár coach-hoz, vagy abban, aki nem? :)


Legközelebb arról fogok írni, hogy hogyan választ egy coach coach-ot. Iratkozz fel a blogértesítőre, hogy ne maradj le róla:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése