Rólam mondták

"Ami tetszik abban, amit és ahogy csinálsz, hogy soha nem kérdőjelezed meg azt (vagy én nem tapasztaltam ilyet eddig), hogy az, amire valaki vágyik, amit célul tűzött ki, az "jogos-e". Ezt azért emelem ki, mert ezzel volt már egy negatív tapasztalatom."
Hidvéginé Dr Török Mária

2014. november 3., hétfő

Felismertem, hogy min kell változtatnom. Na és hogyan tovább?


Előző blogbejegyzésem a fizetség / nyereség és a csipkebogyó összefüggéseiről (olvasd el itt: goo.gl/T5AXKX ) sok-sok visszajelzést és kérdést váltott ki. A kedvencem: "Anikó, hogyan lehet ezt átültetni a gyakorlatba? Coach nélkül mi az esély rá, hogy menni is fog egyedül?" Íme a válaszom:

Egy szóval:
Türelemmel :)

Hosszabban:


Tanultál autót vezetni? (Ha nem, akkor is érteni fogod, ígérem!)


Emlékszel, hogy hogyan kezdődött?

Szerintem nem! Illetve igen, de tuti, hogy nem ugyanarra gondolunk. :) Mert nem arra gondolok, amikor először beültél a kormány mögé. Hanem menjünk vissza még korábbra. Amikor kisgyerekként láttad ahogy szüleid autót vezetnek. Vagy az utakon békésen utazgatók.
"Ők vezetnek. Tudják. Persze. Csak engem nem engednek oda, mert sok mást sem engednek, hiszen kicsi vagyok." - gondoltad akkor, vagy még inkább nem is gondolkoztál ezen.
Azaz: Még NEM TUDTAD, HOGY NEM TUDSZ AUTÓT VEZETNI.
Ugye, hogy így volt? (Ha már nem emlékszel, akkor is ezzel indult. Punktum. :) )


Hogyan folytatódott?

Nem, még mindig nem ültél be a kormány mögé. Csak már tudtad, ha megtennéd: vagy nem indulna be a kocsi, vagy összetörnéd.
Azaz: Már TUDTAD, HOGY NEM TUDSZ AUTÓT VEZETNI.


Üljünk már be végre...!


Igen, ez jön. Elhatároztad, hogy megtanulsz vezetni (vagy szüleid beírattak). Beültél, az oktatód elkezdett magyarázni. Lenéztél a kezedre, hogy akkor most hol is van az egyes, a lábadra, hogy biztosan a megfelelő pedálra tedd. Elmondtad a mantrát: SIKK (sebessségváltó, irányjelző, kézifék, kuplung), nyomtad a gázt, lested a táblákat, meg ki tudja, hogy mi minden mást. És ez még a friss jogsival a kezedben sem sokat változott.
Azaz: Már TUDTÁL AUTÓT VEZETNI, DE MÉG NAGYON TUDATOSAN.


Mióta vezetsz?

Ha sokat és régóta, akkor most biztosan nosztalgiával olvastad a fenti sorokat. Talán kételkedéssel is. Már legfeljebb azért nézel a sebváltóra, mert mellé esett valami, a lábaid maguktól teszik a dolgukat és a lámpát is biztosan a nem létező utasod kapcsolta fel, mert te arra ugyan nem emlékszel, hogy te hozzáértél volna. :) Ismerős?
Ezt hívják rutinnak.
Azaz: Már NEM TUDATOSAN TUDSZ AUTÓT VEZETNI.



Már megint hova akarsz kilyukadni, Anikó?


Van egy jó hírem!
Ha az előző bejegyzésem kapcsán felismerted, hogy min lenne szükséged neked változtatni, hogy azt az eredményt érd el, amit szeretnél, akkor coachra már csak azért lenne szükséged, hogy a felismeréssel nyert új szemléletmódodban benne tartson és tovább erősítsen benne. Ehhez olvasd rendszeresen a blogom és a hírlevelem (a jobb oldali sáv tetején, vagy a bejegyzés alatt tudsz rá feliratkozni) és ígérem, erősítjük együtt ezt az új szemléletmódot benned.

A személyes coaching folyamat során is az a lényeg, hogy megszülessen benned a felismerés. Ekkor lépsz át az első szakaszból a másodikba, amikor rájössz, hogy nem tudsz autót vezetni.


Figyelem!
Ahogyan az autóvezetést sem feltétlenül tanulod meg rögtön ezután, lehet, hogy a csipkebogyós felismerésed után sem kezded el megtanulni a "nagyobb szemek gyűjtését", vagy azt, hogy "távolabb menj a földúton", vagy hogy "ne ragadj meg minden bokrot". (Ha ezeket a képeket nem érted, olvasd el az előző bejegyzésem itt: goo.gl/T5AXKX). Mert nem most aktuális ezt megtanulnod.

Egy személyes coaching folyamat ebben különbözik, hogy ott a legaktuálisabb lehetőségeidet, tudásodat, tehetségedet, tapasztalatodat, akadályaidat ismered fel. Hiszen akkor én is hallak, rád figyelek, veled foglalkozom.



 
De mégis, hogyan ültethetem át a gyakorlatba?

Ha aktuális számodra most ezt a működésmódot megtanulni, akkor a legfontosabb, hogy légy türelmes önmagadhoz!
Az autóvezetés sem 1-2 nap alatt vált rutinná. Ugye, hogy még akkor sem volt az, amikor több hetes-hónapos tanulás után levizsgáztál?

Ezt megígérhetem: a csipkebogyós szemléletmód elsajátítása is folyamat. Amelyben gyakorlási alkalomról gyakorlási alkalomra egyre jobban, egyre többször fog menni az új működésmódod, mígnem rutinná válik.


 

Hogyan gyakorold?

1.
A tanulás folyamat*
Figyelj! Figyeld meg magad. Vedd észre, hogy mikor viselkedtél a régi beidegződés szerint (már megint), amikor akár eszerint az új szemlélet szerint is működhettél volna.

2.
Eleinte csak utólag fogod felismerni az ilyen helyzeteket. NEM BAJ!
Gondold át: mit tehettél, mondhattál volna másképp? Mi lett volna jobb megoldás?
Tanulj elméletben.

3.
Idővel (mondom: türelem!) eljön az idő, amikor már cselekvés közben is eszedbe jut: "Áááá, ez egy OLYAN szitu. Most kell(ene) másképp viselkednem."

4.
De még ez sem a végcél! Még nem fog menni rögtön az új cselekvés, pláne nem lesz rutin. Eleinte csak a gondolatig jutsz, majd bukdácsolni fogsz, néha el is esel. Néha nem lesz kedved, erőd hozzá. De ne erre fókuszálj! Azt vedd észre, hogy VOLT MÁR OLYAN, AMIKOR SIKERÜLT!

Aztán azt vedd észre, hogy egyre többször sikerült. Meg is jutalmazhatod magad. Megérdemled!

5.
Egyszercsak, akár hónapokkal, esetleg évekkel később, eszedbe fog jutni:
"Jé, már mióta nem gondoltam rá, mégis mindig így csinálom már hetek, hónapok óta."
NA EZ A RUTIN! Amikor már nem tudod, hogy tudod. :)


Ahogy az autóvezetést is akkor tudod a leggyorsabban rutinná fejleszteni, ha gyakran vezetsz, bármilyen más tanulási folyamat is akkor lesz a legrövidebb, ha gyakran gyakorlod. Igaz ez most is.


Adj jövőt, fejlődést, problémamegoldást karácsonyra!
Részletekért kattints ide




Összefoglalva:

  1. Figyeld meg magad! (Akár naponta este az ágyban: "Volt ma olyan szitu, amikor alkalmazhattam volna ezt az új működésmódot?")
  2. Gondold át: "Mit tehettem volna másképp?"
  3. Aztán ha már menet közben észreveszed a gyakorlási helyzetet, akkor alkalmazd.
  4. Fókuszálj arra, hogy mit tanultál már meg, mennyiszer sikerült már. Ugye, hogy egyre többször?
  5. Örülj, mikor felismered, hogy ez már rutin és vond le a tanulságokat: "Hogyan tanulhatok meg mást is?"

      +1: Légy türelmes önmagadhoz!!! :)


Kitartást, sok sikert és jó utat kívánok! :)



Ne felejts el feliratkozni a hírlevélre, hogy segítselek az új szemléletmódodban benne tartani, irányt mutatni:





*Autós kép forrása: goo.gl/E348hS


Széles Anikó
coach, a szellemi edző

Aki működésbe hozza a belső iránytűdet


Hívj, írj, kérdezz, vagy csatlakozz Facebook oldalunkhoz:
+36-20-421-1371
aniko.szeles@iranytucoaching.hu
www.facebook.com/IranytuCoaching
www.iranytucoaching.hu
Skype: iranytuaniko






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése