Rólam mondták

"Ami tetszik abban, amit és ahogy csinálsz, hogy soha nem kérdőjelezed meg azt (vagy én nem tapasztaltam ilyet eddig), hogy az, amire valaki vágyik, amit célul tűzött ki, az "jogos-e". Ezt azért emelem ki, mert ezzel volt már egy negatív tapasztalatom."
Hidvéginé Dr Török Mária

2014. október 31., péntek

Hogyan teremts rövidebb idő alatt nagyobb nyereséget?


Avagy a csipkebogyó-szedés tanulságai
Nagynénémék kedves kis falujának határában féltő ragaszkodással, de mégis hívogatóan kínálták a pirosló bokrok terméseiket. Összegyűlt a nagycsalád és mindannyian kivettük a részünket. A négy napos ünnepben csipkebogyó-lekvárt főztünk.


Hogy jön ez a nyereség témájához? Figyelj!


Az első nap a gyűjtés ideje volt. Volt bőven bokor is, termés is, tízen százfelé széledtünk, ki-ki a maga kis kosárkájával. Mindenkinek megvolt a maga taktikája. Egyszercsak nagynéném mellé tévedtem. Vagy háromszor annyi bogyót gyűjtött már, mint én. Beálltam mellé és közben jól kikérdeztem a módszeréről:
  1. Otthagyta az apró termést tartalmazó bokrokat
  2. Azokat is, amelyeken ritkásan termett csipkebogyó
  3. Kimondottan a nagyszemű bogyókat, bogyóval sűrűn nőtt ágakat kereste
  4. Ezeknek is csak a nagyját szedte le, tovább állt, mielőtt pepecselőssé vált volna a munka
  5. Nem törődött a kelleténél jobban azzal, hogy a csipkebogyó bök, szúr, sőt, néha fogságban tart


Észrevetted, hogy mennyi párhuzamot lehet vonni a csipkebogyószedés és az életben való boldogulás között?

Nagynéném taktikája messze több eredményt hozott, mint bármelyikünké: teli kosarat. Miért?

  1. Mert nem ragadta meg az összes elébe kerülő lehetőséget (=bokrot), ha azok nem segítették
    Képet készítette: Széles Anikó
    eléggé a céljához (kicsi bogyó=több munka a feldolgozáskor, több macera a leszedéskor, kevesebb lekvár a végén, az is több idő alatt)
  2. Nem ragadta meg azokat a lehetőségeket sem, amelyek nem kecsegtettek az idejéhez mérten kellő nyereséggel (=bogyóval). (Ritkás bokorról sokkal lassabban tudsz leszedni ugyanannyi mennyiségű bogyót.)
  3. Viszont kimondottan kereste a nagy hasznot hozó lehetőségeket. Az idejét inkább erre áldozta (=hogy többet menjen egy jobb bokor érdekében, hisz egyben ő volt az, aki a legmesszebb bement a földúton), valamint kockáztatott (=hiszen nem volt arra garancia, hogy messzebb talál nagyobb szemű bokrokat).
  4. Hajlandó volt a biztos, de kisebb nyereséget (=meglévő bokron kisebb és/vagy ritkásabb termés) feláldozni a bizonytalan, de nagyobb haszon érdekében.
  5. Hajlandó volt némi áldozatot is hozni a célja érdekében. Nem törődött a fájdalommal, az akadályokkal. Hiszen a sebek meggyógyulnak és helyükön megerősödik a bőr, átvitt értelemben pedig a lélek, a szellem. Az akadályoknak pedig mindig van ellenszere (jelen esetben a metszőolló), csak meg kell keresni, elő kell venni és használni őket.

"De hát így otthagyott egy csomó értékes szemet!" - mondhatnád. Igaz. De nem sokkal többet hagytunk ott mi, többiek, akiknek a kosara még félig sem volt ugyanannyi idő alatt? Különben is, a madaraknak és bogaraknak sem árt hagyni valamit. No meg az utánunk jövőknek. Hallod? UTÁNUNK jövőknek!

Tanulság:



  1. Tudd, hogy melyik lehetőség segíti a céljaidat!
  2. Tudd, hogy mivel töltöd az értékes idődet, mivel érdemes, mivel nem! (Hiszen az idő mennyisége mindig adott.)
  3. Az időt az új lehetőségek keresésére áldozni nagyobb hasznot hozhat, mintha közvetlen hasznot hajtó munkát végzel!
  4. Kockáztass - de tudd, mit miért!
  5. A munkának mindig ára van! Nagyobb ár = nagyobb haszon.
     +1 Légy te az, aki előre megy. Így fölözheted le a legnagyobb hasznot.

Még egy tipp: Az sem rossz, ha becsatlakozol az elsőhöz és tanulsz tőle. (Az én kosaram is 2-3-szor gyorsabban telt, miután csatlakoztam nagynénémhez.)


Extra tanulság, házi feladat:

Figyeld meg magad és a környezeted egyszerű, hétköznapi tevékenységek közben:

Adj jövőt, fejlődést, problémamegoldást ajándékba!
Részletekért kattints ide
Mi az, amiben igazán jó vagy? Hogyan működsz közben? Hogyan alkalmazhatnád azokat a lépéseket, elemeket, módszereket az élet más területein is, hogy ott is hasonlóan sikeres lehess?

Mi az, amiben te szívesen fejlődnél még, de másvalakinek a környezetedben jól megy? Ő hogyan csinálja? Hogyan alkalmazhatnád az ő lépéseit, módszereit, gondolkodásmódját te is? (Akár az irigyelt ellenséged is segíthet neked ily módon! Ne alkalmazd, ami nem tetszik, de tartsd meg, ami használható, vagy alakítsd a magad ízlése szerint.) Akár az életed más területein is, hogy te is sikeres lehess!

"OK, de hogyan ültessem ezt a gyakorlatba? Esélytelen, ha nincs ott egy coach?"A válasz a következő bejegyzésben, kattints ide érte VAGY 
GYERE EL a Játékos Önismereti Piknik következő alkalmára a (=bármely) hónap első szerdáján, mert én ott leszek, ahogy a hozzád hasonló, fejlődni vágyó tagok is!
Jelentkezz most, kattints ide:

Mindössze 2.800,- Ft/fő!

Bővebb információt a Játékos Önismereti Piknikről itt találsz, kattints:
https://www.facebook.com/events/1798929370234806/





Ui:
Én még biztosan elolvasom párszor ezt a cikkem, mert a felismerés önmagában nem elég ahhoz, hogy a tetteim is megváltozzanak. Felismertem ezt az összefüggést, de ahhoz, hogy rutinná tegyem ezt az új működésmódot, rendszeresen dolgoznom kell még rajta.

Te is így vagy vele? Kezdd el a munkát itt: https://www.facebook.com/events/2165161273524767/






Széles Anikó
coach, a szellemi edző

Aki működésbe hozza a belső iránytűdet

Hívj, írj, kérdezz, vagy csatlakozz Facebook oldalunkhoz:
+36-20-421-1371
aniko.szeles@iranytucoaching.hu
www.facebook.com/IranytuCoaching
www.iranytucoaching.hu
Skype: iranytuaniko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése