Rólam mondták

"Ami tetszik abban, amit és ahogy csinálsz, hogy soha nem kérdőjelezed meg azt (vagy én nem tapasztaltam ilyet eddig), hogy az, amire valaki vágyik, amit célul tűzött ki, az "jogos-e". Ezt azért emelem ki, mert ezzel volt már egy negatív tapasztalatom."
Hidvéginé Dr Török Mária

2014. október 12., vasárnap

Hogyan érd el, hogy a versenytársad/kollégád dicsérjen?


Előrebocsátom, direkt nem a vetélytárs, ellenfél, rivális, ellenlábas szavakat használtam a címben. Ezek mindegyikében ott bújik a rosszindulat. A versenytársad ugyanakkor lehet akár a legjobb barátod is, ahogy ez például sportolóknál is sokszor előfordul.

Hatalmas megtiszteltetés ért, amikor egyik coach kollégám, Jakab Gyöngyi, nőismereti tréner, a  www.notudat.hu honlap és blog szerzője, tulajdonosa, ezekkel a szavakkal ajánlotta nekem a Liebster-díjat:

"Széles Anikó, ugyan konkurencia is lehetne, de mégsem érzem annak. Nagyon is segítő, empatikus, okos Nő. Ha személyesen keresel coachot, magam helyett ajánlom."
Azt hiszem, mondanom sem kell, hogy nincs annál nagyobb öröm a munkában, amikor azt egy versenytársad ismeri el.
Mivel - nagy örömömre - nem ez az első Liebster díjam, ezért most nem írom le részletesen, hogy ez miről szól, hogyan "osztják", ide kattintva megtaláljátok: Ötszörös díjazott lettem 
Fontos viszont, hogy a díjjal kérdések is járnak, melyeket itt a blogon kell megválaszolni és a díjat tovább kell adni általam elismert blogoknak.

Gyöngyi kérdéseire adott válaszaimban találjátok az én receptemet arra, hogy hogyan érd el, hogy a versenytársad dícsérjen.  Íme:

1. Mivel inspirálod magad?
Engem leginkább a tanulás inspirál. Mindaz, amitől még tartalmasabban, ügyesebben és jobban adhatom át a coaching szemléletmódját, hogy egyre többen találhassanak rá belső iránytűjükre és sebesen repülhessenek az útjukon.

2. Hogyan kezeled a konkurenciádat?

(Ez az a kérdés, amivel a címben felvetett kihívásra is válaszolok.)
Én nem mondhatnám, hogy kezelem a konkurenciát. Mert én nem a konkurenciámmal szemben szeretném meghatározni sem a küldetésem, sem a feladatom, sem önmagam, sem semmi mást. Az a célom, hogy én a legjobb tudásom szerint és a lehető legtöbb embernek adjam át azt a szemléletmódot, amellyel bárki képes meglátni az előtte álló problémák és kihívások megoldásához szükséges és már meglévő tehetségét, tudását, tapasztalatát és lehetőségeit. Mert hiszem, hogy ez a boldogsághoz és egy szebb világhoz vezető út. Aki ugyanezen dolgozik, az nem konkurenciám, hanem társam. Aki pedig coachként nem ezen dolgozik, azt pedig nincs miért konkurenciának tekintsem.



3. Hogyan húzod meg a határt, hogy kinek, mennyit segítesz úgymond “ingyért”?

Ez egy nem egyszerű kérdés számomra, még mindig keresem a tökéletes megoldást. De arra jutottam, hogy az feltétlenül szükséges hozzá, hogy tudjam, mi a célom és mi a küldetésem. Mert akkor előbb-utóbb azt az ideális arányt is meg fogom találni, ami ahhoz kell, hogy ezt a küldetést maximálisan be tudjam teljesíteni.
A másik, amit fontosnak tartok, hogy az ingyenség alatt én most csak és kizárólag a pénzbeli ellenszolgáltatás hiányát értem. Ennek két oka van. Egyrészt valami haszna biztosan van számomra is annak, amit "ingyen" adok. Ez lehet a tudás, a tapasztalat, amit közben szerzek, lehet a kapcsolat és még ezernyi dolog. Másrészt pedig, tapsztalatom szerint annak, akinek adom, kell hogy legyen valami elköteleződése a dolog iránt, valami "árat" (szintén nem feltétlenül pénzben) kell fizessen ahhoz, hogy az én segítségem valóban célba érjen.

4. Most jelenleg mi a legnagyobb vágyad? – és van-e akadályod?

Jelenleg a legnagyobb vágyam egy jól működő új időbeosztás, új életmód rutinná alakítása. Akadályként ebben azt látom, hogy az elmúlt időszakban túl sokat vállaltam magamra, amelyek még nem mind futottak ki. Ebből is tanultam. :)

5. Mit gondolsz a nyaralásról?

Azt hogy mindenkinek mást jelent. Számomra az egy olyan időszak, amikor föltöltődök a hétköznapokra. Talán el kéne mennem? ;)


Köszönöm Gyöngyinek a sok jó kérdést!


 
De nem csak Gyöngyitől kaptam újabb Liebster-díjat. A hetediket egy olyan házaspár ítélte nekem, akik igazán megtervezik a jövőt, melyben mindannyian sokat tanulhatunk tőlük.

Vincze Attila és Szilvi szuloneveles.blog.hu blogjukban a saját történeteikkel hosszú ideje segítenek másoknak is abban, hogy már a gyermek(ek) születése, sőt, akár fogantatása előtt felkészült szülővé válhassanak. Immár boldog szülőként folytatják a munkát. Az ő kérdéseikre is ebben a bejegyzésben válaszolok:

1. Te hogyan értelmezed a "felelősség" szót?

Számomra ez azt jelenti, amikor a legjobb tudásom szerint végzem el a feladatom és ennek tudatában vállalom azt is, ha ennek ellenére és/vagy esetleges hibázásommal mégis kárt okozok, valamint azt is, hogy azt kijavítom, amennyiben lehetséges.


2. Szerinted mi a legfontosabb készség, amellyel egy anyának rendelkeznie kell?

Szeretet

3. Szerinted mi a legfontosabb készség, amellyel egy apának rendelkeznie kell?

Szeretet
 

4. Mik a terveid az elkövetkező fél, 1, 5, 10, 20, 50 évre?
Hú, ez rögtön 6 kérdés is lehetne. Én most mégis egy mondatban válaszolok: Istentől kapott küldetésemet teljesíteni. Ha ez sikerül, akkor minden sikerül. :)
 

5. Szerepel azokban a tervekben egy vagy több (újabb) gyermek vállalása? Miért?
Igen. Mert azt gondolom, hogy az is a küldetésemhez tartozik. :)
 

6. Szerinted miben más ma szülőnek lenni, mint 20-30 évvel ezelőtt?
Egyfelől azt mondanám, semmiben, hiszen az alapelvek ugyanazok. Másfelől azt mondanám, mindenben, hiszen a világ közben nagyot változott. Valahol a kettő között lehet az igazság. ;)


A Vincze házaspárnak is nagyon köszönöm a kérdéseket. Remélem, hogy ismét jobban megismertetek engem is és a coaching szemléletmódot is általuk.


Az én kérdéseim a jelöltjeimhez ugyanazok, mint a korábbi díjaimnál. Ismét remélem, hogy ezzel nem csak díjat adhatok, hanem valami mást, valami többet is – azzal, hogy magatoknak is őszintén válaszoltok rájuk. Megkösznöm, ha a válaszadás blogbejegyzéséről engem is tájékoztattok. :)
 
1. Mi volt életed legmeglepőbb, legváratlanabb pozitív élménye/eseménye?
2. És a mai napé?
3. Melyik az a tulajdonságod, amelynek a legtöbbet köszönhetsz az életedben?
4. Mi az a legelső, azaz „Number One” cél, amit elérhetsz, vagy probléma, amit megoldhatsz vagy változás, amit megtehetsz, hogy a legnagyobb pozitív hatással legyél az életedre?
+1. Mi az felismerés vagy tapasztalat az életedből vagy a vállalkozásodból, amellyel „meglepted magad” és amit azóta mint jó tanácsot osztasz meg másokkal?



A díjazottjaim pedig:

  • Barsi Ancsa, a Mesepostás :) Fordulj hozzá bizalommal, ha különleges meglepetést keresel kisgyermekednek és szereted a kész, de kreatív megoldásokat. A blogban további titkokat, hasznos tanácsokat, tippeket olvashatsz a gyermekeid örömére: mesemanoposta.hu/blog 
  • A coaching eszközei csökkentik, sőt meg is szüntethetik a stresszt. Ugyanezen célért, de más eszközökkel küzd és segít neked Bekecs Szilvi, stresszterapeuta és blogja: stresszterapia.com
  • Régen láttam már annyi gyönyörű betűt, mint amit Gleichauf Boglárka, kalligrafikus, designer oldalán és munkáin. Ha esküvői meghívóra, grafikára, design-ra, dekorációra, illusztrációra van szükséged vagy szeretnél gyönyörködni, akkor feltétlenül látogass el Bogi virtuális világába: blog.fanatikuskalligrafus.hu/

  
Ők mindannyian olyanok, akik megérdemelhetik a versenytársaik dicséretét, mert magas színvonalon, az olvasóik, követőik, ügyfeleik és saját céljaikért dolgoznak.

Írj bátran, ha kérdésed van, vitatkoznál vagy megosztanád te is a sikertörténeted:




Széles Anikó
A szellemi edző
Működésbe hozom a belső iránytűdet

+36/20/421-13-71
aniko.szeles@iranytucoaching.hu


Mosolygós napot! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése