Rólam mondták

"Ami tetszik abban, amit és ahogy csinálsz, hogy soha nem kérdőjelezed meg azt (vagy én nem tapasztaltam ilyet eddig), hogy az, amire valaki vágyik, amit célul tűzött ki, az "jogos-e". Ezt azért emelem ki, mert ezzel volt már egy negatív tapasztalatom."
Hidvéginé Dr Török Mária

2013. július 23., kedd

Így találhatod meg az álommunkahelyed



Nos, készen van a forgatókönyved? Akkor keresned kell egy producert, aki meglátja a fantáziát a filmedben és finanszírozza azt! Azaz egy munkáltatót, aki meglátja, hogy mit nyerhet ő veled és megfizeti a munkád egy jó jövedelemmel.

Nem ismersz jó producereket (munkáltatót, munkahelyet, lehetséges főnököt)?
Vagy egyáltalán nem ismersz producert?
Ismersz ugyan, de nem tudod, hogyan győzhetnéd meg, hogy finanszírozza a filmed?

Ha ismersz is egy-két munkáltatót, munkahelyet, lehetséges főnököt, biztosan létezik még sok másik is, aki szóba jöhet, ezért neked is hasznos lesz a mai bejegyzésem, amely arról szól, hogy hogyan találd meg azokat a cégeket és pozíciókat (akár cégen belül!), amelyeknél az álommunkahelyedre lelhetsz.


Csináld másképp!

A legfontosabb, hogy légy céltudatos! Ez már nem olyan nehéz, ha az előző három bejegyzésben írt feladatokat elvégezted, hiszen akkor már tökéletesen tisztában vagy azzal, hogy hogyan győzheted le az előtted álló akadályokat és a félelmeidet, hogy milyen készségeidet, képességeidet, erősségeidet tudod és szeretnéd használni és hasznosítani a munkád során és hogy milyen munkakörnyezetben, milyen munkatársakkal, milyen feladatokat szeretnél ellátni.

Ha mindezekkel tisztában vagy, akkor már meg kell tudnod határozni azt az egy-két iparágat és/vagy pozíciónevet, valamint földrajzi területet, ahol szívesen dolgoznál.

Hogyan kerestél rá az ilyen munkahelyeken fellelhető állásokra eddig?
Te is az internetes állásportálok hirdetéseit bújtad?
Vagy szóltál a haveroknak, rokonoknak, hogy jutassanak már be az ő munkahelyükre?
Csináld másképp!


Légy kitartó!

Te már tudatosan tudsz állást keresni, mert már pontosan tudod, hogy mit akarsz! Te már ne csak egy állást keress, hanem keresd az álommunkát! Ha eddig még nem találtad, akkor valószínűleg nem jó helyen vagy nem jó módszerekkel kerested. De ne add fel! Ne fogd arra, hogy álommunka nem létezik, azért hívják „álom”-nak. Ne fogd a válságra sem! Mennyi munkahely kell neked? Elég egy? Akkor találd meg azt az egyet, amely olyan „tök tuti”, mintha álmodnál! Légy kitartó abban, hogy hogyan keresd és ne abban, hogy kifogásokat gyárts!

Még mindig gyertyafénynél olvasgathatnánk az újságokat és könyveket, ha Edison annak idején nem keresi kitartóan a megoldást az izzó előállítására.

Thomas Alva Edison híres mondatai

Itt ezt írják róla: „Kísérletezni kezdett az izzólámpával, és megalakította az Edison Villamos Világítási Társaságot. Első kísérleteinél sikertelenül platinaszálat alkalmazott, hosszas, kitartó próbálkozások után találta meg a megfelelő anyagot, a szénszálat, egy elszenesített gyapjúszál alakjában”


Légy tudatos és öntudatos!

Te már pontosan tudod, hogy mit akarsz és hogy mit tudsz, azaz mit érsz. Ezt soha ne felejtsd el! Ha csüggednél néha, vedd elő az előző bejegyzések során készített listáidat. Ne légy megalkuvó! Az álommunkát meglelheted, de ezt nem tudom én megtalálni helyetted. Ahhoz neked kell elkészítened a feladatokat, amelyeket korábban adtam és neked kell hinned magadban a megtalált értékeid, lehetőségeid, tudásod, tehetséged mentén. A felelősség a tiéd! Én csak segíteni tudok, de helyetted ott lenni és csinálni nem!

Ha az első „nem is rossz” lehetőségre igent mondasz – mert pl. már nagyon kell a pénz – akkor legalább vigyen tovább a siker lendülete, hogy keress tovább akkor is, ha már látszik valami biztos, de az még nem az igazi. A próbaidő alatt bármikor azonnal felállhatsz. Ha tisztességesen megmagyarázod, hogy előtted áll álmaid munkájának lehetősége, még a jó kapcsolat is megmaradhat. (Nekem volt már ilyen, egyszer majd annak a történetét is elmesélem.)

Önzés próbaidő alatt felmondani egy jobb lehetőség miatt?


Úgy, mint a párkapcsolatoknál, a munkakeresésnél is csak akkor élheted meg a harmóniát, sikert, biztonságot, tiszteletet, egyszóval a boldogságot, ha megtaláltad az igazit. Ha bátor voltál, kitartó és öntudatos.


Légy kreatív!

Minél meghökkentőbb ötletek jutnak eszedbe, annál inkább írd le őket, nehogy elillanjanak és elfelejtődjenek. Csiszold őket, ha szükséges, amíg nem válnak megvalósíthatóakká. De inkább csináld, ne a csiszolással menjen az idő!
Válj bolonddá! Vagy menj vissza gyerekbe! A gyerekek mindig nagyon kreatívak. Csak figyeld meg őket, mennyi mindent tudnak kezdeni például egy darab fával. Vagy egy darab papírral. Vagy egy labdával. Tanulj tőlük!


Íme néhány tipp, a hogyanokra

  1. Ha eddig az internetes hirdetéseket bújtad, de nem hoztak sikert, állítsd be az álláskereső portálokon a hírlevelet és ott mindazt, amit tudsz, tanultál és amit szeretnél csinálni. De nagyon konkrétan ám, hiszen te már pontosan tudod, hogy mi számodra az álommunka! Csak olyat írj le vagy jelölj be, ami az álommunkád kritériumainak megfelel. Vedd elő az előző bejegyzéseknél készített listáidat a képességeidről és a vágyaidról, az majd segít.
A Profession.hu és a többi állásportál nem az egyetlen lehetőség!
Aztán a kapott hírlevelekben mindig csak azokat a hirdetéseket nézd meg bővebben, amelyeknek már a megnevezése tetszik – vagy esetleg azokat, amelyeknek a megnevezése semmit nem mond. Néha igen körmönfontan tudnak fogalmazni, de lehet, hogy éppen az a semmitmondó pozíciónév takarja az álommunkád. :) De ne böngészd végig az összes kapott állást, az álláshirdetési honlapokat pedig végképp nem.
Így máris felszabadul egy csomó időd. Azt használd másra! Pl.:

  1. A hirdetések böngészése helyett böngészd végig a netet azok után a vállalatok után kutatva, amelyek az álommunkádat rejthetik.
Mik lehetnek ezek?
Amint feljebb is írtam már, ha minden eddigi feladatot megcsináltál, akkor kell legyen valami olyan tényező a listádon, amely alapján szűkítheted a keresést. Pl.:
iparág;
földrajzi hely;
a vállalat mérete (árbevétel és/vagy létszám alapján);
az elérhető jövedelem;
a jövedelem megoszlása, típusa (pl.: teljesítményarányos fizetés legyen-e vagy sem; 100% bejelentett jövedelem vagy inkább csak adjanak többet, mindegy hogyan; legyen cafeteria vagy csak pénzbeli ellenszolgáltatást adjanak a munkádért; legyenek bónuszok; 13. havi fizetés; stb.);
a munkaköröd jellege: irodai munka legyen vagy kétkezi vagy utazós, mászkálós, intézkedős? sok embert ismerhess meg, vagy hagyjanak békén? külföldre lehessen/kelljen menni?
és megannyi sok-sok szempont!
Lehet, hogy konkrétan ezek a jellemzők nem szerepelnek a listádon, de némelyikre biztosan következtethetsz mindabból, amiket leírtál – vagy hozzáírhatod még most! :)
Google böngésző, a barátod!
Ezeket a jellemzőket, mint kulcsszavakat beírva a google-be máris rengeteg plusz információhoz juthatsz. Megtalálhatod például a környéken működő fuvarozókat, ha logisztikus akarsz lenni; vagy az alkatrészgyárakat, ha cnc forgácsoló vagy; a városodban található 30 fő alatti cégeket, ha például asszisztensként szeretnél elhelyezkedni egy kis cégnél és így mindegy neked az iparág.
Keress először egy nagyobb listát, aztán a kiválasztott cégekről tudj meg minél többet. Az online hírportálokból, fórumokból, közösségi oldalakról, mint a Facebook, Twitter, Google+ vagy a LinkedIn.
Ha az idődet a számodra lényegtelen hirdetések helyett a számodra érdekes cégek híreinek olvasásával töltöd, felfigyelhetsz olyan információkra, amelyek segíthetik az álláskeresésed:
·        bővítés várható vagy volt mostanában – akkor érdemes őket hirdetés nélkül is megkeresned
·        vagy épp ellenkezőleg: leépítés van – akkor ne is foglalkozz velük
·        új vezető jött – lehet, hogy átszervezés várható, talán érdemes beadni egy pályázati anyagot
·        profilt váltanak vagy módosítanak – akkor oda kellenek új emberek is!
·        csapatépítő vagy családi napot tartottak – akkor ott jó lehet a közösség
·        kitüntetéseket adtak át – akkor valószínűleg megbecsülik a dolgozóikat, jó eséllyel anyagilag is
·        a Facebook-on az ott dolgozó munkatársak büszkén virítanak a céges pólóban – akkor valószínűleg jól érzik magukat ott
·        a Facebook-on alig találsz olyat, aki bejelölte, hogy ennél a cégnél dolgozik – akkor valószínűleg nem büszke rá, kerüld el őket!
·        saját focicsapatuk van – akkor valószínűleg értékelik a munkatársak szabadidejét is
Szóval: tanulj meg olvasni a sorok között!

  1. Kérdezd meg barátaidat, régi és új ismerőseidet, hogy ők szeretik-e a munkahelyüket. Hogy mivel foglalkozik a cég, van-e náluk olyan pozíció, ahol azt csinálják, ami téged érdekel (itt sorold fel a legfontosabb képességeidet, tapasztalataidat és a vágyott pozíció jellemzőit). Mit szeretnek a munkahelyükben és mit nem. Szerinte az ott dolgozók elégedettek-e a fizetésükkel. (Nem ő, személy szerint! Különösen ne azt kérdezd, hogy ő mennyit keres, kivéve, ha igen jó a viszonyotok!) Milyen a kapcsolata a munkatársakkal? Vannak-e céges programok? És cafeteria?

Szóval ne munkát kérj tőlük, hanem információt! Mint egy riporter, kérdezz meg mindent, ami a korábbi listáid alapján fontos neked!
Kikérdezheted a nénit is a buszon, akivel mindig egyszerre utaztok és már tudod róla, hogy szeret beszélgetni. Ha ő nem is dolgozik, de a fia, lánya, unokája biztosan sokat mesél neki. Légy tehát kreatív!

  1. Keress meg személyesen – előzetes telefonos egyeztetés után – egy (/2/3/4) munkaközvetítőt. Mondd el nekik, hogy ki vagy, mi vagy, mit szeretnél. Elkészítetted már az előző bejegyzések feladatait, így mindezzel már tökéletesen tisztában vagy, így elő is tudod adni, mint magabiztos, céltudatos álláskereső! :) Tőle se elsősorban munkát kérj, hanem információt: szerinte merre érdemes keresni, mely cégeknél, ott vagy a vágyott pozícióban milyen az átlagkereset, vagy az elkérhető kereset és hasonlók. Ami érdekel, amire még nem találtál választ, ami megköt, akadályoz, amitől félsz, tartasz. Ezekhez kapcsolódóan mind-mind információt lelhetsz nála. Cserébe ajánld fel te is, amit tudsz. Például hogy ha valamely pozícióra nehezen talál munkaerőt, keressen nyugodtan, hátha te tudsz ajánlani valakit kiterjedt ismeretségi körödből. Vagy hogy hívjon bátran, ha eltörött a csap, hiszen eredeti szakmád szerint te vízvezeték-szerelő vagy. És ide mindenki helyettesítse be mindazt, amihez ért, amit tud még, ha már nem is elsődlegesen abból akar megélni. 
    A munkaközvetítőnek te is fontos vagy, nem csak a megbízói

  1. Keresd meg volt munkatársaidat, főnökeidet, volt cégeidet. Ők is szétszóródhattak a világban, ki tudja, kitől tudhatsz meg valami fontos információt. Tőlük is azt kérdezd, amit a barátaidtól a 3-as pontban. Legfőképpen pedig te adj nekik infót: munkát keresel és milyet. A lehető legkonkrétabban, hogy ha hallanak valami hozzád illőről, akkor rögtön eszükbe juss és ne kelljen nekik azt mondanod: „áááá, ez nem az, amire gondoltam” Mert ha ezt hallják egyszer, ezt hallják kétszer, harmadjára már - biztos lehetsz benne - hogy nem fogsz eszükbe jutni! Ezért kell, hogy ők is pontosan tudják, mit szeretnél. Főleg, ha nem azt, amit korábban csináltál, mikor még együtt dolgoztatok!

  1. Járj el állásbörzékre. Mutasd meg magad. Szintén azt, amit már a korábbi leckék során kiderítettél magadról: ki vagy, mit tudsz nyújtani leendő munkáltatód számára és mit keresel.

  1. Járj rendezvényekre, közösségekbe, teremts új kapcsolatokat. Ott is meséld el, hogy te most épp munkakeresésbe fogtál. Csak mint egy ismerkedős beszélgetésnél. Mintha nem lenne semmi hátsó szándékod vele. Légy büszke arra, hogy pontosan tudod, hogy mit szeretnél és mid van meg hozzá. Hogy te minden nehézség ellenére belevágsz abba, hogy jobbá tedd a saját életed. Ki tudja, mikor mondod épp jókor jó helyen valakinek, aki hasznos infóval vagy akár mindjárt az álommunkával szolgál! ;)
A rendezvényeken nem csak új partnert lehet megismerni, de az új munkahelyedet is
De ne felejtsd! Légy kreatív! Ezen kívül is vannak még lehetőségek! Vedd észre, keresd és használd ki őket! Bármilyen őrültségnek is hangoznak. :)

Ezeket a technikákat akkor is használhatod, ha nem szeretnél céget váltani, csak a pozíciót és/vagy a munkaköröd szeretnéd megváltoztatni. Csak alakítsd át őket kicsit.
Pl. az 1-es pontot értsd a cég belső keresőjére, ha van olyan (nagy multiknál biztosan van).
A 2-es pontban írtakat nézd meg a saját cégedre vonatkozóan.
A 3-as pontban kérdezd a kollégáidat. Azokat is, akikkel csak az ebédlőben, büfében vagy cigizés közben van alkalmatok találkozni.
A 4-es és 6-os pontot sem érdemes kihagyni, lehet, hogy a munkaközvetítőknek több információjuk van, mint neked!
Az 5-ös alapján is érdemes dolgoznod, hiszen volt munkatársaid is tudhatnak olyan értékes információval szolgálni, amit a jelenlegi kollégáid még nem mondtak.
A 7-es alatt pedig érthetsz céges rendezvényeket is.


Mai legfontosabb üzenetem tehát:

-     adj információt mindenkinek arról, hogy te munkát keresel

-     mondd el pontosan, hogy mit tudsz nyújtani és mire vágysz, hogy biztosan a megfelelő információk találjanak meg


Hogy mit szól majd ehhez a jelenlegi főnököd, ha megtudja? Akár neki is szólhatsz előre, hátha ő tálcán kínálja a megoldást! Ha pedig vele van bajod, akkor kepesztessen ő utánad, ha nehezen eresztene! Ha meg könnyű a válás, akkor higgy magadban!
Ha végigcsináltál minden feladatoT, az álommunka nem várathat sokáig!

Sok sikert!


Ui: Szeretnétek, hogy folytatódjon a sorozat? Írjátok meg nekem! Azt is, hogy mire várnátok még választ, mi tetszett, mi nem. Mi segített, mi volt hasznos információ. Hogyan használtátok fel az új ismereteket és mi lett az eredménye. Minden érdekel!




Széles Anikó
coach, piac- és közvéleménykutató
 
+36-20-421-1371
aniko.szeles@gmail.com
Skype: iranytuaniko




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése